МАНИФЕСТАЦИЈА
ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА

nbnjegos

ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ
БИБИ СЛИКОВЧИЦЕ

Драги другари,

Добро јутро!, Добар дан! Или Добро вече!... Ма не, није ово онај озбиљни дневник који понекад плаши децу. Ово је моје и ваше место резервисано само за лепе ствари, фине емоције, луцкасте вести, велике уметнике, добре људе и сву децу. За све оне који учествују или су пријатељи Манифестације „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Уз помоћ новинара редакције Бибиног дневника ја ћу бележити све што се дешава, а ви учествујте, читајте, гледајте и уживајте!

Ваша Биби сликовчица

Другари, погодите шта се ове недеље дешавало у нашој библиотеци! Гости Дечјег одељења били су сви ђаци прваци књажевачких основних школа. Ја сам била толико срећна што ћу се дружити са њима. Наша драга библиотекарка Марија им је причала о мом куму Бранку Стевановићу. Прочитала им је две његове песме – „Авантуре Краљевића Марка“ и „Како расте ној“. Деца су их већ на прво слушање заволела. Поред приче о мом куму, причали су и о правилима понашања у библиотеци, као и о томе колико је важно читати. После њиховог одласка била сам мало тужна и једва чекам поновно дружење.

Драги моји другари,

Баш сам данас некако посебно поносна и срећна. Много лепих ствари налази се на нашим „Чаробним полицама“, сваке године све је више деце и младих који са врхунским уметницима и библиотекарима стварају нешто лепо, велико и ново. Али, има ретких тренутака који су за мене и моје библиотекаре посебно драгоцени. Колико смо се обрадовали када су нам у посету дошла деца са сметњама у развоју и донела своје радове којима ће обогатити манифестацију! Испричали су нам причу о кловну који је развеселио све ђаке у њиховој школи и нацртали срећног пужа који ужива под најлепшим кишобраном на свету.

Драги моји другари,

Током књижевних радионица са Бранком, интервјуисали смо неколико другара како би сазнали њихове утиске и мишљења о радионицама.
У разговору са Јанком, Рикардом, Дином, Љубицом, Јањом, Бобаном и Ирином сазнали смо да су им радионице веома забавне и корисне. Tакође, да им стечено знање и вештине веома помажу и у школи. Моји другари кажу да се после радионица креативног писања, лакше концентришу и да „боље размишљају“, да записују све што створи њихова машта и тако створе неко своје мало „књижевно дело“.

Драги другари,

Народна библиотека „Његош“ читаве недеље окупљала је моје мале талентоване другаре у радионицама креативног писања. Већ сви знају да ове радионице води мој кум и омиљени писац за децу Бранко Стевановић. Он се прво упознао са новим другарима (никако ми није јасно како тако лако и брзо упамти имена све деце!) и појаснио им појам „књижевне радионице“. Открио им је чаролију писања, научио како да свој свет маште пренесу на папир и како да се играју а да из те игре настану занимљиве песме и приче.

Драги другари,
Ево мене опет и овог хладног дана са новим вестима. Радионице визуелне поезије, као и све остале, почеле су да окупљају своје учеснике у понедељак. За оне који не знају, то су нове радионице за средњошколце. Тако сам срећна што из године у годину имамо све више креативних радионица и све више деце. Радионицe визуелне поезије за средњошколце, на челу са Душаном Ђурђевим, ове године одржавају се први пут. Ја сам, као примеран ђак, била на свакој радионици.

Драги моји мали и велики другари,
Данас сам имала баш узбудљиво пре подне. Знам сте нестрпљиви и да једва чекате да чујете шта смо то моји вредни другари из Бибине редакције и ја данас радили.
Јутрос смо се ,,Бранкова екипа'' и ја упутили ка Техничкој школи да би они презентовали ,,Причу о куму јединцу Бранку Стевановићу'' ученицима прве и четврте године. Док их је моја драга пријатељица Јелена представљала, удобно сам се сместила на столицу и чекала да презентација почне.

Драги другари,
 
Данас сам помало усамљена. У петак, 28. септембра, у 19 часова, „звонило је“ за крај ликовне радионице. Само сат раније, Дом културе је врвео од мојих насмејаних другара. Столови су били пуни материјала за цртање, а крајичком ока приметила сам да је одлично употребљен. Раде је био задовољан, и сви моји другари креативци били су задовољни. Свима је ово хоби, а некима посао снова! Моје другарице новинарке кажу да они не могу да замисле живот без цртања. Исто тако, ни ја не могу да замислим живот без њихових осмеха, а мој посао снова је да им тај осмех измамим.

Ћао, другарчићи,

Нећете веровати шта ми се управо догодило. Шеткала сам се тако по ходницима Дома културе у потрази за друштвом, кад се одједном зачула нека бука из правца велике сале, па сам завирила да видим о чему се ту ради… И као што сам очекивала, на позорници се унајвеће одвијала проба драмске дружине. Био је ту редитељ Владимир Андрић, па моји већ добро познати другари глумци и пуно нових глумаца, који су пре неколико дана на аудицији показали да су довољно талентовани да их примимо у ово наше друштванце.

Драги моји,

Jош један диван дан проведен са старијом екипом на књижевним радионицама. И данас смо се добро забавили и написали пуно прича и песама. Посебно ми је драго што су издвојили и мало времена да се повере мени и мојој другарици новинарки о томе како се проводе пишући и дружећи се са Бранком. Мој стари друг, Арсеније Петровић, који се дружи са мном од прве манифестације, рекао је: ,,Ове радионице су врло лепа ствар која може да помогне деци да лепо пишу и да повећају своју машту.

Драги моји другари,

Пре неколико дана почела је једна од наших многобројних забавних радионица – ликовна радионица. Дошло је пуно мојих другара из свих основних школа. Много више него прошле године! Неке од њих сам препознала јер смо се већ дружили са ликовним уметником Радетом Ристићем, а неке сам тек упознала.

Страна 1 од 9

МАНИФЕСТАЦИЈА
ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА

nbnjegos beli

ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ
БИБИ СЛИКОВЧИЦЕ

© 2016 Народна библиотека "Његош" Књажевац. Сва права на садржај задржана.
Израда и одржавање интернет презентације: EastStarGroup