МАНИФЕСТАЦИЈА
ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА

nbnjegos

ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ
БИБИ СЛИКОВЧИЦЕ

Драги другари,

Добро јутро!, Добар дан! Или Добро вече!... Ма не, није ово онај озбиљни дневник који понекад плаши децу. Ово је моје и ваше место резервисано само за лепе ствари, фине емоције, луцкасте вести, велике уметнике, добре људе и сву децу. За све оне који учествују или су пријатељи Манифестације „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Уз помоћ новинара редакције Бибиног дневника ја ћу бележити све што се дешава, а ви учествујте, читајте, гледајте и уживајте!

Ваша Биби сликовчица

На слово, на слово Р – Раде Ристић

Протекле недеље, посматрала сам како моје другарице Сандра и Сара праве изложбу о Радету Ристићу. О Радету знам доста тога, али сам захваљујући овој изложби сазнала неке детаље његовог живота које нисам могла ни да претпоставим!

Драги другари,
Најсвечаније вас обавештавам да су ми у посети били много драги гости и да су „Чаробне полице“ 2019. ОТВОРЕНЕ!

Драги моји весели другари!
Коначно је дошао и тај дан! Вишемесечни труд, не само наших младих глумаца, већ и учесника литерарних, ликовних и музичких радионица испливао је на површину у свом највећем сјају! Велика сала Дома културе била је преплављена раздраганим дечјим осмесима. А ја? Ја сам била весела и знатижељна као никада до сад! Скакутала сам поред бине, иза бине, између редова и буквално упијала добру атмосферу!

Драги другари,
Ових дана сам посебно срећна! Овогодишња Манифестација је прошла савршено.
Један од тренутака које ћу заувек памтити била је претпремијера сценске игре „Kаламандaрија“, рађена по стиховима чика Јове Змаја које је саставио Владимир Андрић. Велика сала Дома културе је 23. новембра у 10 часова сва врвела од деце која су пажљиво пратила догађаје на сцени и повремено се кикотала.

Драги моји,
у петак се званично завршила и овогодишња манифестација „Чаробне полице Биби Сликовчице“. Колико сам срећна што је све добро прошло и што смо се сви лепо провели, али морам вам признати и да сам помало тужна јер је овогодишњи програм готов. После претпремијере представе, коју су извели другари са драмске секције, сви присутни су холу имали прилку да се друже са нашим писцима.

Драги моји другари,
Што волим, ама баш волим ову нашу манифестацију! Сваки дан нешто ново, занимљиво, инспиративно, генијално, духовито. Знате ли шта то значи кад се неко за(ха! ха! ха!)цени од смеха?! Е, то вам је, на пример, кад Бранко Стевановић, главом и брадом, изражајно чита причу о деда Милету и његовој „ија, ија, ооо…“ фарми коза – на ромском језику! А и певање му не иде тако лоше. Таман тако да сам добила нове лепе „смејалице“ на лицу. Кад је малени Маријо (који је сам-самцат превео приче на ромски говор) мало дошао до даха, замолио је Бранка да заједно преведу један његов стих са српског на ромски. Речено – учињено.

Драги другари,
 Завршни програм моје манифестације је у току. То је за мене најлепши и најтужнији период. Иако то значи да је дошао крај још једних "Чаробних полица", једва чекам да вам покажем све што смо моји другари са ликовних, драмски, музичких и књижевних радионица припремили и научили.
 Овог, двадесетог новембра, имала сам пуне руке посла! У Друштвеном клубу Дома културе требало је припремити све за промоцију још једне нове сликовнице за вас. Од прошле године моја библиотека издаје посебну књигу којом ће свет детињства учинити још интересантнијим. Ове године у питању је била сликовница „Четири патуљка“, писца за децу Владимира Андрића.

Другари, погодите шта се ове недеље дешавало у нашој библиотеци! Гости Дечјег одељења били су сви ђаци прваци књажевачких основних школа. Ја сам била толико срећна што ћу се дружити са њима. Наша драга библиотекарка Марија им је причала о мом куму Бранку Стевановићу. Прочитала им је две његове песме – „Авантуре Краљевића Марка“ и „Како расте ној“. Деца су их већ на прво слушање заволела. Поред приче о мом куму, причали су и о правилима понашања у библиотеци, као и о томе колико је важно читати. После њиховог одласка била сам мало тужна и једва чекам поновно дружење.

Драги моји другари,

Баш сам данас некако посебно поносна и срећна. Много лепих ствари налази се на нашим „Чаробним полицама“, сваке године све је више деце и младих који са врхунским уметницима и библиотекарима стварају нешто лепо, велико и ново. Али, има ретких тренутака који су за мене и моје библиотекаре посебно драгоцени. Колико смо се обрадовали када су нам у посету дошла деца са сметњама у развоју и донела своје радове којима ће обогатити манифестацију! Испричали су нам причу о кловну који је развеселио све ђаке у њиховој школи и нацртали срећног пужа који ужива под најлепшим кишобраном на свету.

Драги моји другари,

Током књижевних радионица са Бранком, интервјуисали смо неколико другара како би сазнали њихове утиске и мишљења о радионицама.
У разговору са Јанком, Рикардом, Дином, Љубицом, Јањом, Бобаном и Ирином сазнали смо да су им радионице веома забавне и корисне. Tакође, да им стечено знање и вештине веома помажу и у школи. Моји другари кажу да се после радионица креативног писања, лакше концентришу и да „боље размишљају“, да записују све што створи њихова машта и тако створе неко своје мало „књижевно дело“.

Страна 1 од 9

Манифестација дечјег стваралаштва „Чаробне полице Биби Сликовчице“ је весели фестивал, који од 2016. организује Народна библиотека „Његош“, у сарадњи са афирмисаним писцима и уметницима, и кроз литерарне, ликовне, музичке и драмске програме и радионице инспирише, подржава и промовише креативност и стваралаштво деце и младих.

МАНИФЕСТАЦИЈА
ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА

nbnjegos beli

ЧАРОБНЕ ПОЛИЦЕ
БИБИ СЛИКОВЧИЦЕ

© 2016 Народна библиотека "Његош" Књажевац. Сва права на садржај задржана.
Израда и одржавање интернет презентације: EastStarGroup